No niin, täällä sitä nyt ollaan! Takana on jo kuukausi eloa uudessa ympäristössä, ja täytyy myöntää, että melkoinen elämänmuutos tästä tulikin! Kirjoitan jossain vaiheessa oman blogikirjoituksen siitä, miten pistin koko omaisuuteni myyntiin Suomessa ja miltä lähtö sieltä tuntui. Kaikki tapahtui noin kuukaudessa, joten siinä hulinassa en ehtinyt tännekään mitään kirjaamaan.

Kuukauden kokemuksen perusteella Belgia on ihan mukava maa. Asumme tällä hetkellä Ucclessa,  yhdessä Brysselin pääkaupunkiseudun muodostavasta 19:sta kunnasta,  mutta muutamme pian lähemmäksi keskustaa ja mieheni työpaikkaa. 

Koska asunnon vuokraaminen Suomesta käsin oli haastavaa, päädyimme ottamaan asunnon ensimmäiseksi kuukaudeksi Airbnb:n kautta. Se olikin hyvä ratkaisu, sillä nyt olemme saaneet rauhassa etsiskellä pysyvämpää paikkaa, käydä katsomassa asuntoja paikan päällä ja tutustua eri asuma-alueiden tunnelmaan ja kulkuyhteyksiin.

Nykyinenkin asuntomme on viihtyisä ja alakerrassa asuva vuokranantajapariskunta kovin ystävällinen. Asuntoon olisi mukava jäädä pidemmäksikin aikaa, jos se vaan sijaisisi lähempänä keskustaa. Alunperin valitsimme Ucclen, koska se on puolimatkassa mieheni työpaikkaa ja Waterloossa sijaitsevaa Skandinaavikoulua, jossa poikani aloitti koulunkäynnin. Molempiin suuntiin matkaa on noin kymmenen kilometriä. Valitettavasti julkiset kulkuyhteydet koululle ovat kuitenkin heikot, ja ainoana vaihtoehtona on valita kallis koulukuljetus. (Tästä lisää toisen kerran.) Sinällään hyvät ja monipuoliset julkiset yhteydet eivät palvele myöskään miestä, jonka työpäivät saattavat usein venyä jo muutenkin ja jonka on tarvittaessa päästävä työpaikalle pikaisesti.  Bussimatka keskustaan on pahimmillaan kestänyt 1,5 tuntia ja juna jättänyt tulematta kokonaan. Henkilöautolla työmatkaliikenne on aivan älytöntä, ruuhkat ovat kerrassaan tolkuttomat! Hän onkin  nyt päätynyt pyöräilemään työmatkat. Ruuhkankin keskellä välimatkan polkaisee reilussa vartissa, kun siihen on autolla varattava jopa toista tuntia!  Silti täkäläiset mieluummin töröttävät ruuhkissa, kukin omissa autoistaan! 

Täkäläisestä liikenteestä voisin kertoa lisääkin, mutta nyt asunnon etsintään: Hyviä lähteitä asunnon hakuun ovat mm. immoweb.be,  immo.vlan.be ja expatriates.com. Myös jotkut airbnb:n isännät/emännät saattavat olla valmiita vuokraamaan kotiaan pidemmäksikin aikaa.  

Belgiassa on  hyvin tavallista pyytää pitkiä vuokrasopimuksia, usein vähintäänkin vuoden, mutta kolmen ja jopa yhdeksän vuoden sopimukset ovat  hyvin tavallisia. Jos sitten lähdet asunnosta aikaisemmin, on sinun maksettava sakkoa asumisajastasi riippuen muutaman kuukauden vuokran verran. Sopimussakolta saattaa välttyä, jos saa etsittyä tilalle uuden vuokralaisen. Tapasimmekin useamman vuokralaisen, joka etsi uutta asukasta asuntoonsa välttääkseen sakon maksun. Vuokran lisäksi asunnosta maksetaan yleisiä taloyhtiön kustannuksia sekä usein erikseen otettavat sähkö-, kaasu-, lämmitys- tai puhelinmaksut.

Aikaisemmin Brysselistä oli haasteellista löytää valmiiksi kalustettuja asuntoja päätymättä johonkin huoneistohotelliin. EU:n tuomien keikkatyöläisten myötä tilanne on kuitenkin muuttunut ja varsinkin EU-korttelin lähistöllä tarjonta on laaja ja lyhytaikaisiakin sopimuksia ollaan valmiita tekemään. Koska me olemme täällä tähän tietoon vain reilun puoli vuotta, halusimme a) valmiiksi kalustetun b) kaikki kulut sisällään pitävän asunnon c) lyhyellä vuokrasopimuksella. Loppujen lopuksi päädyimme siten edelleen airbnb:n kautta löytämäämme huoneistoon, josta saimme neuvoteltua kohtuullisen vuokran ilman takuumaksuja. 

Kerron sitten, miten viihdymme siellä.