Vuorotteluvapaani on nyt ohi, mitä jäi käteen? Etukäteen minulla ei ollut mitään suuria suunnitelmia vapaan suhteen, sillä halusin käyttää ajan mahdollisimman spontaanisti ilman että alan "suorittaa" sitä. Tiedättehän, niin että jokaiselle päivälle on suunnitelma ja tavoitteille asetut aikataulut. Halusin kyllä kokeilla ja oppia uusia asioita, mutta ilman niiden aiheuttamaa stressiä tai pakkoa ja niin, että jokainen päivä olisin avoin sen päivän eteen tuomille uusille asioille.

Jos nyt kysyttäisiin, että mitä minä sitten opin, niin vastaisin ranskaa, improvisointia, vähän  kymmensormitekniikkaa ja seisomaan päälläni 😃. (Aivan totta, kokeilin päälläseisontaa viimeisellä joogatunnillani ja hyvät hyssykät sentään, sehän onnistui! Vähänkö olin mielissäni!) Mutta tarkemmin ajateltuna toki oppi oli paljon syvempi. Ulkomailla asumisen rikastuttava kokemus on siitä päällimmäisenä. Se, että huomaa miten ihmiset ja arki ovat loppujen lopuksi kuitenkin hyvin samanlaisia kaikkialla, vaikka ympäristö, tavat ja käytänteet vaihtelevatkin. Huomasin sopeutuvani tänne varsin hyvin ja jossain vaiheessa pohdin jopa tänne jäämistä. Asumisen ja koulutuksen kustannukset ovat kuitenkin sen verran korkeat, että ilman molempien työpanosta meillä ei olisi siihen varaa. Lisäksi Suomessa odottavat rakas tyttöni ja hoitoa vaativa äitini, joten Suomi saa nyt etusijan. En kuitenkaan pidä poissuljettuna ettenkö joskus vielä voisi muuttaa taas ulkomaillekin. Saa nähdä millainen  totuttelun paikka on miljoonakaupungin jälkeen palata 1400 asukkaan pikkukuntaan. 😊

Ai niin, ja tulihan ne varastotkin siivottua. Muutin vuoden aikana kolmesti, joten ehdin oppia, että loppujen lopuksi ihminen tulee aika vähällä tavaramäärällä toimeen. Suomesta lähtiessäni möin pois kaiken omaisuuteni lukuun ottamatta sänkyä, telkkaria, autoa (joka ei ehtinyt mennä kaupaksi) ja matkalaukullista vaatteita. Joitakin kertoja on tullut eteen ajatus, että no hitsi, myinkös minä senkin pois? Mutta kun tarkemmin ajattelen, huomaan että kyllähän se kuitenkin saikin mennä. No, tietysti nyt kun olen palaamassa takaisin, huomaan että vaikkapa keittiön pöydälle ja tuoleille tai pyykkikoneelle olisi kuitenkin käyttöä. Onneksi ihana anoppini on ollut kaukaa viisas ja tehnyt meille valmiiksi hyviä löytöjä. 😊

Reilu puoli vuotta Brysselissä, mitä jäi käteen?

Jään kaipaamaan: Puistoja ja niissä kirkuvia papukaijoja, piknikkejä, kukkia ja ilmoja. Sää on todella suosinut meitä, syksy oli lämmin ja kevät kaunis. Ei puhettakaan Belgiasta, jossa muka aina sataa.
Tavallisia ystävällisiä ihmisiä, jotka tervehtivät kadulla tai lähikaupassa. Eron ystävällisyydessä ja esimerkiksi liikennekulttuurissa oli aistivinaan heti kun poikkesi Ranskan tai Saksan puolelle. Täällä annetaan helposti tietä toiselle, jalankulkija ja polkupyöräilijä on aina etusijalla. Oma nokkakolarini rotvallin reunan kanssa oli puhtaasti oma moka. Senkin kokeneena suosittelen edelleen pyöräilyä täällä.
Brysselin monimuotoista ilmettä, eurokorttelin siisteyttä, mamukortteleiden värikkyyttä ja edullisia hintoja, lähileipomosta koukattavaa tuoretta leipää, Midin markkinoita, josta löytyy ihan kaikkea alushousuista kristallikruunuihin, Foret de Soignesin metsää, joka edes yritti korvata maalaista luontokaipuutani.
Lyhyitä välimatkoja ja runsasta päiväretkikohdevalikoimaa; viime viikonlopun kolmen valtion kierroksella olisi Suomessa ehtinyt vasta Tampereelle asti.
Suklaata toki, vaikkei se Fazerin makusuklaita vielä päihittänytkään. Luttosan ranskalaisia, joskin niihinkin jo kyllästyi. Oluen ystäväkin minusta täällä tuli, ainakin Kriek ja Karmeliet saivat innokkaan kannattajansa.
Uusia ystäviä sekä ihanaa improryhmäämme, jonka kanssa tuli jaettua monet hyvät naurut ja jokaikinen viikko hyvä mieli. Kiitos Satu et  koko poppoo.
Ja tietysti lähisuhdetta ja rakastani, joka jää vielä tänne 😞

En ikävöi: Suodatettavaa, pahan makuista vettä, älyttömiä ruuhkia ja huonoa ilmanlaatua, sotilaita kaduilla - niin ystävällisiä kuin he olivatkin, byrokraattista hallintoa, asunnottomien ja kerjäläisten herättämää pahaa mieltä, helposti tukkeutuvia viemärijohtoja, roskapussihäsläystä.