Vuorotteluvapaan säädökset kiristyivät tämän vuoden alusta alkaen. Nykymääräyksillä vapaata voi pitää vähintään sata ja enintään 180 kalenteripäivää eli maksimissaan noin puolen vuoden verran. Vuorotteluaikaa ei myöskään voi enää jaksottaa useampaan erään, vaan koko vapaa on pidettävä kerralla. Vuorotteluvapaan saajan on pitänyt olla työelämässä vähintään 20 vuotta entisen 16 vuoden sijasta. Vuorottelukorvauksen taso on työhistorian pituudesta riippumatta kaikilla sama eli 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta.

Ehtojen tiukennus muutti myös omia suunnitelmiani vapaan ajankohdasta. Alunperin olin suunnitellut jääväni vapaalle vasta syksyllä. Halusin kuitenkin käyttää mahdollisuuden kunnon irtiottoon, niinpä tein anomuksen ja vuorotteluvapaasopimus allekirjoitettiin työnantajani kanssa jo viime vuoden puolella ja aloitin vapaani 31.3.2016 mennessä. Näin sain vapaan vielä vanhojen ehtojen mukaisesti maksimipituisena 360 päivää.

Vuorotteluvapaalain muutoksen yhteydessä oli esillä myös koko järjestelmän lopettaminen. Alunperinhän vuorotteluvapaa käynnistyi kokeiluna, mutta hyvien kokemusten perusteella se vakiinnutettiin. Olisikin ollut todella sääli, jos hyvin toiminut systeemi olisi kokonaan loppunut. Vuorotteluvapaan tarkoitushan on mahdollistaa hengähdystauko pitkään työssä olleille ja samalla antaa työttömälle mahdollisuus työhön. Kaikki tuntemani sekä vapaalla olleet että sen perusteella tilalle palkatut henkilöt ovat olleet mahdollisuuteensa tyytyväisiä.

Jos suunnittelet vuorotteluvapaalle jäämistä, ota hyvissä ajoin yhteyttä TE-toimistoon. Tässä linkki TE-toimiston vuorotteluvapaasivuille:

www.te-services.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/vuorotteluvapaa/index.html

Jos kuulut työttömyyskassaan, se maksaa sinulle vuorottelukorvauksen ansiopäivärahasi perusteella (lisätietoja löydät Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta ww.tyj.fi/fin/vuorotteluvapaa/). Jos et kuulu työttömyyskassaan, haet vuorottelukorvauksen Kelasta ja sen suuruus lasketaan peruspäivärahasta ilman lapsikorotuksia. Katso lisää: www.kela.fi/vuorottelukorvaus